Skoven netop nu - April 🌳

April er måneden, hvor foråret kommer over os. Vi skal det hele på den halve tid, og nu skal planlægningen fra vinteren vise sit værd.
April er måneden, hvor foråret kommer over os. Vi skal det hele på den halve tid, og nu skal planlægningen fra vinteren vise sit værd.

Kulturen skal passes

Der er fuld smæk på plantningerne i hele Danmark, og vi skal huske at plante gode planter og plante på det rigtige tidspunkt, men efter plantningen passer den nye kultur ikke sig selv! 😬

April er måneden, hvor ukrudtet vågner, og dermed også bliver konkurrenten til planterne. Vi skal huske at få renholdt omkring vores planter enten kemisk, som skal ske inden udspring (Dermed nu!), eller mekanisk, hvor det er meget vigtigt ikke at vente, til det er for sent. Hvis vi venter for længe, bliver ukrudtet for stort, og det slæber i renseren og skader planterne.

Så uanset hvilken metode I bruger til renhold, så start med det samme. 💪

En god tommelfingerregel er, at der skal renholdes mindst 2 år efter plantning, men min opfordring er at bruge Skovkortet til at filtrere de unge kulturer op til 5 år ud og derefter gennemgå dem.

Nem filtrering af bevoksningslisten i Skovkortet
Nem filtrering af bevoksningslisten 🔍

Gennemgå arealerne nu, og tjek om der er græs. Græs kan bekæmpes med det samme. Gennemgå derefter arealerne igen efter 2-3 uger for at se, om der kommer frøukrudt. Husk, lidt ukrudt er ikke forkert, men kvæler det planten, er det et problem! ☝️

Juletræer og pyntegrønt 🌲

Både juletræer og pyntegrønt fylder meget for nogle skovejere, så derfor er det på høje tid at lave gødnings- og sprøjteplaner. Gødning kan sagtens bringes ud før udspring af planterne, og dermed være parat til at blive brugt, når planterne virkelig har behov for det. Er du ny med juletræer og pyntegrønt, opfordrer jeg til, at du kontakter en kompetent rådgiver, der kan hjælpe med at udarbejde planer mm. 📑

Med Skovkortet kan I måle arealerne og dermed regne et forventet forbrug ud, og samtidig kan I igennem sæsonen notere hvornår, I har lavet arbejdet og dermed følge, om I får sprøjtet og gødet på det de rigtige tidspunkter. ✅

Nem opmåling af arealer i Skovkortet
Nem opmåling af arealer 👍

💡 Det er også tid til få fjernet skrottræer, så de ikke står og fylder, samt at få sat fuglepinde på!

Månedens ekstra fif

Nedskæring af birk, ”krukker” og andet uønsket opvækst i kulturerne, kan man altid gøre, men får man det gjort? 😅

Nedskæring af uønsket opvækst i kulturerne uanset alder er en fordel at gøre, inden saftspændingen bliver for høj i nabotræerne. Der kan laves faktisk meget store skader på nabotræer, hvis barken er løs grundet saftspænding, så derfor skal nedskæring af uønsket opvækst helst laves inden. Dette betyder, at det er ved at være sidste udkald nu! Især i løvtræskulturer bør du også gå igennem for ”krukker” (store træer med en bred krone og grove grene). Det er væsentlig nemmere at se, inden der kommer blade på, da det hele så bliver grønt i grønt. Tag fat i skovfogeden, og lær at vise ud, eller lad fagpersonen gøre det for dig.

ℹ️  Med denne artikelrække vil Skovkortet i samarbejde med Skov-Natur-Landskab ApS give gode råd om skoven netop nu, og hvordan Skovkortet kan hjælpe med udførslen af arbejdet.

Hold dig orienteret

Tilmeld dig vores nyheder og bliv løbende orienteret med guides, tips og tricks og alt det andet, der er relevant for dig som skovejer.

Mange tak! Du er hermed tilmeldt.
Ups! Noget gik galt. Prøv venligst igen.